Sirloin steak met zoete aardappel puree en broccoli crème

Dit keer heb ik iets speciaals op het menu staan, ik wilde mezelf uitdagen op het gebied van presentatie en ik wilde een echte eyecatcher maken waarbij de kleurcontrasten het hoofdonderwerp waren en waarbij natuurlijk de smaak perfect uit zou komen. Ik heb bij dit gerecht gekozen voor de heerlijke steak van The Meat Lovers, verkregen in de Jumbo.

Maak jij dit gerecht ook? Vergeet dit niet te delen met de hashtag #bourgondischmax !

Wat heb je nodig?

(4 personen)

 • 2 stuks Sirloin steak à 300 gram (zorg dat deze bij het bereiden op kamertemperatuur is!)
 • 100 gram bruine bundelzwammetjes
 • 3 medium grote zoete aardappels
 • 150 gram roomboter
 • 1 eetlepel crème fraîche
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 theelepels tijm
 • 1 broccoli
 • 2 theelepels olijf olie
 • zout
 • peper
 • 2 eetlepels zure room
 • 4 radijsjes
 • chili vlokken
 • 1 courgette
 • dille
 • rozemarijn
 • handje erwten
 • paprika poeder
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de zoete aardappels in een ovenschaal, zorg ervoor dat je een paar gaatjes in de zoete aardappel prikt met een vork. Zo zorg je ervoor dat ze beter kunnen garen. Zet vervolgens een pan met water op het vuur met een snuifje zout hierin en laat het water koken.
 2. Zodra de oven is voorverwarmd kan je de ovenschaal met de zoete aardappels in de oven doen voor 30 minuten.
 3. Snij de broccoli in roosjes en doe deze vervolgens in het gekookte water voor ongeveer 15-20 minuten.
 4. Schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes van de courgette (let op je vingers!). Let de courgette naast elkaar en besprenkel deze met een beetje zout. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt onttrokken uit de courgette. Dit vocht dep je daarna weg met wat keukenpapier. De courgette kan zo mooi grillen.
 5. Zodra de broccoli 15-20 minuten heeft gekookt, giet je deze af en laat je het nog een beetje na-stomen. Doe de broccoli in een keukenmachine (als je deze niet hebt kan je ook eventueel een aardappelstamper gebruiken), voeg de zure room toe, een snufje zout en peper en een eetlepel olijfolie en laat de keukenmachine voor 3 minuten draaien.
 6. Schep de broccoli crème in een bakje en maak de keukenmachine schoon voor het maken van de zoete aardappel puree.
 7. De zoete aardappels zijn gaar indien je het velletje van de zoete aardappel gemakkelijk eraf kunt trekken. Snij de aardappel in grove stukken en doe deze in de keukenmachine. Voeg één teentje knoflook toe, samen met wat zout, peper, tijm, 100 gram roomboter (gesmolten) en de crème fraîche. Laat het geheel 4 minuten draaien in de keukenmachine.
 8. Zodra de zoete aardappelpuree klaar is in de keukenmachine, pak je een zeef. Plaats onder deze zeef een plastic bakje en zeef de zoete aardappelpuree erdoor heen. De residuen die in de zeef overblijven kan je weggooien. Je kan deze stap van het zeven herhalen, met als vervolg dat de puree steeds zachter wordt. Doe dit naar eigen smaak.
 9. Snij de radijs in fijne plakjes en leg deze alvast klaar voor de garnering op het laatste. Hetzelfde geldt voor de dille, deze kan je ook alvast klaar leggen.
 10. Grill de courgette reepjes in de pan, zonder hierbij olijfolie of boter te gebruiken. Zodra de courgette aan beide kanten mooi gekleurd zijn, haal je ze uit de pan. Laat ze even afkoelen en rol ze vervolgens op. Dit kan je makkelijk doen door ze simpelweg om je vinger heen te rollen.
 11. Nu komt het moeilijkste gedeelte, je zal hier veel tegelijk moeten doen. Tip hierbij is om alles wat je nodig hebt, alvast klaar te leggen. Dit zijn voor nu de roomboter, steak, twee knoflook teentjes, een takje rozemarijn, spuitfles, pincet, lepel, paprikapoeder en het keukenpapier.
 12. Zet een grillpan op hoog vuur en doe een royale klont boter hierin. Ondertussen kan je afwisselend de aardappelpuree en de broccoli creme ofwel in de magnetron opwarmen, ofwel in een pannetje op laag vuur warm laten worden. Je zet nu een tweede grillpan op het vuur waarin je een scheutje olijfolie laat opwarmen. Hierin bak je de bruine bundelzwammetjes op laag vuur. Zodra de andere pan (echt heel) heet is, leg je de stukken vlees in de pan. Schroei de stukken vlees 45 seconden per kant dicht aan beide kanten. Daarna zet je het vuur op medium en voeg je de twee knoflookteentjes met de rozemarijn toe in de pan. Vervolgens pak je een lepel en houdt je de pan met het vlees erin een beetje schuin en zorg je ervoor dat je met de lepel constant het vlees overgiet met boter. Bak het vlees ongeveer nog 1 minuut per kant op dit medium vuur, zo krijg je hem lekker medium rare.
 13. Zet het vuur van de pan uit en haal de stukken vlees uit de pan. Leg deze op een bord of plank, leg er een stuk aluminiumfolie over en laat het vlees minimaal 7 tot 8 minuten rusten. Dit is essentieel om te doen omdat de sappen zo het beste in het vlees blijven.
 14. Het is nu tijd om het bord op te maken. Je vult de twee spuitflessen, één met de aardappelpuree en de ander met de broccoli crème. Je spuit één redelijk grote toef aardappelpuree op het bord. Neem een eetlepel en smeer de toef hiermee uit in gebogen lijn. Met je pincet drapeer je de zwammetjes hierop in het midden over de lengte van de puree. Pak vervolgens de broccoli crème en spuit kleine toefjes willekeurig rondom de aardappelpuree. Plaats de stukjes radijs met de pincet op en rondom de aardappelpuree. Leg op de aardappelpuree een paar takjes dille. Je kan nu de courgette rolletjes rondom de puree plaatsen. Bestrooi over dit geheel paprikapoeder naar smaak.
 15. Spuit op de andere helft van het bord een grote toef broccoli crème. En smeer deze (bij voorkeur) met een palette in een rechte streep naar beneden. Zorg dat je inmiddels de strak in reepjes hebt gesneden en serveer deze op de broccoli crème. Maak dit geheel af met een snuifje zout en wat peper op het vlees.
 16. Eet smakelijk!

%d bloggers liken dit: